Thursday, 11 December 2014

Hye people!! salam satu Malysia..

Oke..sebenarnya baru berkesempatan ni uk update blog pasal Vitamin E Shaklee yang sedang Promo. Bagus la Shaklee nie dalam sebulan nie dia kasi 2 jenis produk untuk promo. Vitamin C dan Vitamin E dari Shaklee...woww!! next year boleh la kita bercantik kan? maklum la sekarang nie Shaklee kasi 2 promotion untuk kecantikan. 

Tanpa mebebel panjang meh saya tunjukkan kebaikan dari Vitamin E itu sendiri. Vitamin E nie boleh terdapat dalam makanan jenis buah-buahan, telur, daging sayur-sayuran dan lain-lain lagi. Selain itu Vitamin E juga terdapat dalam bentuk kapsul atau kata nama lainnya supplemen,

Vitamin E ini bersifat larut dalam lemak yang sangat penting untuk badan kita dan ia mempunyai anti-oksida untuk melindungi sel daripada rosak kesan daripada radikal bebas yang boleh mnyebabkan penyakit kanser.

Vitamin E sangat baik untuk kulit kita yang dapat mnjaga kelembapan pada kulit dan ia juga membantu dalam melambatkan proses penuaan pada kulit kita.

Ia bukan sahaja baik untuk kecantikan kulit tapi juga memberi kebaikan untuk kesihatan dalaman seperti melindungi jantung, katarak dan strok.

Vitamin E bukan sahaja boleh diambil oleh wanita tetapi lelaki juga bole mngambilnya malah di galakkan. Kerana Vitamin E dapat dapat memberikan kekuatan dan kesuburan, sebabnya vitamin E juga dipanggil sebagai vitamin cinta..hikhikhik. Bukan itu sahaja menurut kajian vitamin E dapat meningkatkan kesihatan dan kualiti yang baik untk sperma.







Sunday, 7 December 2014

Alhamdulillah...nampaknya bulan nie adalah bulan yang sangat dinantikan oleh penggemar shaklee. Mana tidaknya promo Vitamin C Shaklee. Boleh dikatakan bulan ini adalah bulan untuk kecantikan kepada sesiapa yang sangat mnjaga kecantikan luar dan dalam.

maksud kecantikan luar dan dalam yang saya maksudkan ia bukan sahaja mmberikan kulit yang cantik untuk luaran tetapi kesihatan dalaman juga diambil kira.

Terdapat banyak kebaikan yang boleh diperolehi dengan pengambilan Vitamin C dalam kehidupan sehari-hari kita. Tahu kah anda badan kita sekurang-kurangnya memerlukan 500 - 1000mg vitamin C. Vitamn C sangat rapuh dengan cuaca yang panas dan vitamin C yang sedia ada di dalam badan akan musnah.

Vitamin C dapat meningkatkan sistem imun kita, membina sel darah merah yang sehat dan membantu penyerapan zat besi yang lebih baik juga membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.

Untuk kecantikan pula vitamin C dapat merangsanag dalam pembentukan kolagen. Kolagen adalah sebayian asas otot, tisu gusi, rangka dan tulang rawan.

Perdapat juga tanda-tanda jika anda kekurangan vitamin c:

  • Panas dalam  adalah salah satu sebab utama kekurangan dalam pengambilan Vitamin C
  • Tubuh terasa tidak sihat dan kerap sangat bersin atau selesama
  • Mudah stress juga adalah faktor2 kekurangan vitamin C
  • Luka yang di alami lambat sembuh
  • Wajah nampak tua berbanding umur - jangan lupa vitamin c dapat membentuk kolagen dalam tubuh badan kita

Sementara promo masih ada moh le kita restock vitamin c yang sedia ada kepada yang ingin mencuba sangat di galakkan..

Ur SID
gusmiy
018-2662 443

Saturday, 6 December 2014

Asalamualaikum reader.. saya nak kongsikan tips genius kepad korang. korang baca la sampai habis. best!! dan korang bole kongsikan cerita nie kepada kawan2 korang yang lain. Insya Allah bermanfaat..=)

"Tips genius
Sejak dulu saya selalu dengar kawan-kawan yang hantar anak ke tahfiz sejak kecil, kemudian selepas menjadi hafiz Quran, mereka hantar anak tu ambil SPM, selalunya mesti keputusannya cemerlang...
Padahal yang sekolah akademik sejak kecil, tak semua sehebat tu...
Begitu juga para ulama terdahulu, kita sering baca kisah hebat mereka menghafal ratusan ribu hadith dan sebagainya....
Dan menjadi hafiz Al-Quran pada zaman ulama silam merupakan sesuatu yang terlampau biasa sehinggakan orang yang tidak hafiz Al-Quran pula dianggap sesuatu yang aneh dan aib.
Jadi saya terfikir, apa rahsia mereka?
Saya mulanya hanya beriman bahawa asbab keberkatan mereka menjadi hafiz Al-Quranlah Allah bantu mereka walaupun dalam pelajaran akademik...
Tapi selepas lama mengkaji, memerhati dan bertanya kepada para ulama serta saintis, saya dapati satu conclusion yang saya kira agak baik.
Rahsianya terletak kepada pembacaan Al-Quran itu sendiri...
Melazimi membaca Al-Quran dengan istiqamah akan "melajukan" otak kita....
Kata-kata itu saya dapati dari guru-guru saya... walaupun mulanya saya tak berapa faham...
Tapi apabila saya mula amati pembacaan Al-Quran saya, memang benar, otak kita perlu bertindak dengan pantas untuk mengawal seluruh aktiviti pembacaan Al-Quran yang lancar...
Sekiranya otak saya lambat berfungsi, maka pembacaan saya akan menjadi tergagap-gagap dan tersekat-sekat.
Hal ini saya fahami ketika saya masih sekolah menengah di MRSM dahulu, guru Biologi saya ketika itu menceritakan tentang otak dan dia juga menyebutkan tentang pembacaan Al-Quran dapat mengaktifkan banyak sel-sel otak tanpa perlu minum susu Anmum Essential....
Bagaimana ia berlaku?
Ok, logika dan saintifiknya begini...
Bila kita buka mushaf Al-Quran dan mula melihat ayat-ayat Al-Quran...
Kita akan buka mulut untuk membaca, dan ketika itu otak kita dengan lajunya memproses data berkenaan Al-Quran itu, misalnya huruf apa yang terpapar, bunyinya macam mana, makhrajnya dimana, jika ia bersambung dengan huruf lain, bagaimana tajwidnya, harus dibaca panjang, pendek, jelas, dengung, isymam atau imalah dan sebagainya...
Apatah lagi ia perlu dibaca dari kanan ke kiri, berbeza dengan kebiasaan kita membaca dari kiri ke kanan...
Dalam masa yang sama, mulut kita perlu mula bergerak untuk bunyikan ia. Bermakna, otak kita perlu buat keputusan dengan segera bagaimanakah cara bacaannya!
Berbeza dengan baca surat khabar atau buku dengan bahasa Melayu atau Inggeris, otak kita tak perlu susah-susah buat keputusan sebab hukum bunyinya tidak banyak berbanding membaca Al-Quran yang hukum bunyinya terlampau banyak. (melainkan kita baca Al-Quran tanpa tajwid dan tanpa tartil).
Dan yang menariknya, bila mulut kita masih membaca perkataan Al-Quran yang pertama, mata kita sudah pun melihat kepada perkataan kedua dan mula memproses data sekali lagi secepat mungkin untuk pembacaan yang lancar.
Jadi ketika membaca Al-Quran, otak kita perlu bekerja dengan sangat laju. Data yang dihantar-diterima otak bergerak sepantas kilat untuk menghasil aktiviti bacaan di lidah, dan mata yang memandang kepada mushaf tersebut.
Jadi apabila seseorang itu membaca Al-Quran sambil melihat mushaf (naskhah Al-Quran) dengan lancar dan cantik lengkap dengan tajwid dan tartilnya, itu bermakna otaknya sedang bergerak dengan sangat laju.
Dan yang lebih menarik, bilamana Al-Quran dialunkan, tentu ianya bernada indah tanpa kita sedar. Padahal kalau kita baca buku selain quran, tak pulak jadi macam tu.
Jadi nada indah beralun yang keluar ketika quran dibaca tu menjadi terapi telinga yang sekaligus menghantar terapi tu ke otak dan merehatkan seluruh badan kita.
Jadi, walaupun otak bergerak laju semasa membaca quran, nada yang indah tu membawa kita ke situasi badan yang rileks dan tenang menyebabkan kita tidak penat.
Berbeza kalau kita gunakan otak untuk perkara lain, misalnya nak selesaikan soalan Add Math. Kadar tenaga otak yang digunakan sangat tinggi, dan lepas selesai dijawab, kita terasa sangat penat. Sedangkan badan kita tak bergerak pun. Penat tu berlaku sebab otak kita yang penat.
Pembacaan quran pula menggunakan otak kita dengan kuat, tetapi tidak memenatkan langsung!
Dan apabila latihan otak ini dilakukan setiap hari, maka sel-sel otak kita akan berhubung dan menjadikan kita genius dengan izin Allah...
Maka gejala kebodohan khususnya yang berlaku pada zaman ini dapat dikurangkan dengan perbanyakkan membaca Al-Quran...
Oleh sebab itulah umat Islam terdahulu majoritinya genius walaupun kemudahan rujukan mereka terhad....
Manusia zaman sekarang, kemudahan merujuk sesuatu itu sangat hebat, misalnya google, sekali klik, keluar macam-macam maklumat. Tapi manusia bukannya semakin pandai, sebaliknya semakin kurang cerdik.
Ini kerana, manusia yang muslim khususnya pada zaman ini, mereka meninggalkan pembacaan Al-Quran...
Anyway, semasa saya belajar di madrasah dulu, setiap pagi, kami diwajibkan membaca surah Yassin selepas solat Subuh, kemudian diwajibkan pula untuk membaca 1 juzuk Al-Quran setiap hari. Setiap 30 hari, kami akan khatam Al-Quran.
Aktiviti inilah yang paling "tidak disukai" para pelajar, sebab waktu tu sangat mengantuk. Tapi mereka tidak faham, mengapa ulama anjurkan pembacaan Al-Quran selepas Subuh.
PALING KURANG, kita diarahkan Rasulullah untuk baca surah Yassin pada setiap pagi.
Satu lagi, seeloknya, bila kita baca Al-Quran, bacalah surah yang jarang kita baca dan mulakan dengan tertib dari mula hingga khatam. Jika kita hanya baca surah lazim yang kita sudah hafal, otak kita sudah biasa dengan ayat itu dan kadar tenaga yang digunakan otak tu tidaklah sebanyak yang digunakan ketika membaca surah yang belum dihafal.
Rahsia mengapa Rasulullah dan para ulama anjurkan baca Quran pada awal pagi ialah kerana, ketika awal pagi, otak kita masih fresh selepas rehat yang panjang (tidur).
Jadi untuk mengaktifkannya, kita perlu membaca Al-Quran. Hasilnya, terbentuklah para pelajar madrasah yang genius, boleh menghafal matan-matan Arab, hafal ribuan Hadith, hafal Quran, hafal perbahasan ulama, mampu membaca kitab Arab tanpa baris dengan lancar dan sebagainya yang saya kira agak mustahil untuk dikecapi oleh pelajar akademik sekular (melainkan mereka juga amalkan rutin yang sama)."
Wassalam.
Credit to: hamba Allah.

Wah bestnya!! Gusmiy sila semangat !! blog saya dah berwajah baru..giler tak happy duppy. Ini semua ajaran sifu2 Shaklee suruh edit blog. So aura dia lain skit (rasa mcam lebih semangat) Terima kasih adek Mastura sebab dah tolong kita. Dengan adanya blog baru nie. Semangat tu makin berkobar2 jer.. harap boleh istiqomah nk update blog saya nie..

Kepada sesiapa yang nak ada blog dan teringin ingin memekup blog anda. Saya cadangkan korang ke adek mastura. ini link dia ----> MASTURA

Sebab saya rasa puas hati dengan hasil blog dia..Thank you So much to her !! korang kalo berminat boleh masuk blog dia dan pm yer...kalo tak tau nak cari moh le pm saya. Nanti saya kasi eh.

Menulis dalam blog nie adalah sebahagian dari hobi saya..jari2 saya suke menaip. Macam yang bagi tahu sebelum nie, saya memang dah ada blog sendiri tapi disebabkan dah lama tidak update, password and email pun dah lupa. 

Mempunyai blog adalah sesuatu kepuasan kepda individu mcm saya yang suka menulis dan membaca (sila jangan muntah). Berbeza nya menulis di dalam blog dan di dalam buku. Buku lebih kepada personal dan rahsia diri sendiri tetapi kalau blog kita boleh berkongsi-kongsi info, yang lebih bermanfaat dan positif itu lebih bagus!! hehehe

oke..sekian terima kasih dari saya.






Saturday, 15 November 2014

Assalamualaikum
Salam sejahtera reader !! =) =)

Bagaimana dengan hari anda hari ini? saya doakan semoga indah selalu dan sentiasa ceria. Kesihatan anda juga bagaimana? kesihatan itu penting ya dan harus dijaga dengan baik. Bukan setakat kesihatan diri..kesihatan keluarga kita juga harus dijaga dan diambil berat. Terutama kesihatan orang yang paling dekat dengan kita. Ibu ayah kita, suami dan anak2.


Disini saya ingin memperkenalkan Shaklee Family Wellness dari Shaklee. sesuai di ambil untuk semua peringkat usia.



ENERGY SOY PROTEIN
  • Memiliki kualiti protin yang tinggu yang pernah di hasilkan
  • Kacang soya yang digunakan oleh Shaklee hanya mengandungi  "Non-GMO" (Non-Genetically Modified Organism).
  • ENERGY SOY PROTEIN merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin persediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia.
  • Sesuai untuk semua peringkat umur.

B COMPLEX 

  • Bertindak sebagai penjana tenaga (melaui tindak balas glucos) di samping memberi ketenangan pada tubuh.
  • B Complex dapat mengatasa kelesuan dan tekanan.
  • Mengandungi 11 jenis vitamin B yang memberi sokongan pada badan .
  • Mengubah karbohidrat, protin dan lemak kepada tenanga.

VITA - C PLUS
  • Vitamin C membina sel darah merah yang sehat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membatu sel darah putih menentang bakteria dan kuman dan memngukuhkan sistem imun.
  • Pengambilan vitami C setiap hari membantu anda dapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pertumbuhan pigmentasi
  • Ia juga membantu insomnia, stress dan masalah mental seperti keresahan.


VITA LEA
  • Ia adalah mutivitamin pertamayang dicipta di dunia.
  • Mendungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
  • kandungan Beta Carotena yang dapat membantu kesihatan mata




So, apa lagi moh le roger2..berbaloi dan sangat berbaloi. 
Pm saya untuk lebih info.
Gusmiyati 
018-2662 443



Thursday, 13 November 2014

Assalamualaiku reader ...

Hujan-hujan nie rasa sayu teringat kat kampung. Rindu meraka sangat2. Maklumla kampung saya ni jauh..sebenarnya parents saya datang dari Indonesia (Jawa Timur)..tu yang saya kata jauh.. bapak saya dari Madura (bangkalan) wooow !! most of people will be shock kalau saya kata bapak saya berasal dari sana. its ok..its ok..jangan risau dan terkejut yer dan mak saya pulak dari Bawean a.k.a boyan rasanya dah familiar kot kat Malaysia. hehe.. Bertemu jodohnya mereka kat Malaysia..my parents stay kat Malaysia dari mereka bujang lagi..maknanya dah 20 tahun lebih mereka stay kat Malaysia. 

Disebabkan my parents from there..kawan2 saya, bila dengar saya bercakap dorang mesti kata yang saya nie orang Sabah. ekekeke..no la...saya orang Selangor yer. hehe. Masa saya balik kampung waktu tu end of November until December 2012. Ini la kali pertama saya balik Indonesia selama sebulan ! dan watu tu saya baru 2 bulan bekerja !! Thanks u so much to my bos sebab izinkan saya panjangkan cuti saya walaupun dalam leave form saya request untuk 2 minggu. hehehe =)

Oke, kampung pertama yang kami datang ialah kampung bapak saya dulu..waktu tu jam 3pagi waktu Indonesia kami sampai. Korang nak tau tak ini pertama kali rasanya tempat yang saya datang macam betul2 kampung and I really really love it !! korang pernah tengok tak kat pasar2 tepi jalan ada kereta kuda?(tp kuda tu xla banyak,sapa yang pernah tengok abaikan citer nie. heehee) sesungguhnya saya sangat la batak waktu tu..hehe. Tiba2 masa kat pasar tu tsaya rasa macam ada kat zaman Hang Tuah. (sila jangan muntah)..Keadaan kat pasar tu riuh (of course la kan nama pun pasar). 

lupa ini tempat apa yang pasti ini kat belakang rumah =)

Terlalu banyak kenangan dan pengalaman yang sangat beharga yang saya dapat..saudara mara yang sangat mengambil berat. Harap dapat pergi sana lagi. Ini baru cerita belah bapak saya..belum lagi citer kampung mak saya pulak kan? hehe. Nanti kita sambung lain eh..
tak sure..ini reban ayam ke reban itik either one la

me and kanak2 riang


me and lembu - *tgh takut sebenarnya nih

Wednesday, 12 November 2014

Assalamualaikum reader..harini hujan sangat lebat. Nasib baik balik keje tadi tak kne ujan. hehe..ehhhh..ai nak bercerita dgn uols la pasal keistimewaan shaklee. Cerita sebelum nie tak abis lagi..so sya nk smbung harini jugak. ;P

Mesti korang pernah tertanya-tanya kan? apa jer keistimewaan shaklee..awat la buka2 facebook jer shaklee..asal online jer jumpa shaklee. Korang jangan stress2..meraka2 nak kongsikan kebaikan shaklee itu sendiri. Mereka nk korang tahu pentingnya makanan taambahan untuk generasi kita sekarang ini. Mereka ingin membantu korang untuk rasa apa yang mereka rasa dari kebaikan menjaga kesihatan. 

Zaman sekarang ni kan dah terlalu banyak pilihan makanan. Sampaikan terdapat individu yg sangat cerewet soal makan dan ada yang terlalu memilih , sedar tak sedar seharusnya makanan yang diambil harus diambil dalam kuatiti yang sedikit atau sederhana jika berlebihan ia akan menjejaskan kesihatan kita. Nah..sebab tu la supplemen sangat diperlukan untk generasi kita sekarang ini. Dan saya sangat2 mencadangkan Shaklee kerana ia boleh dipercayai. =)

TERDAPAT 3 KEISTIMEWAAN SHAKLEE: 

  1. Sentiasa Selamat - Lebih daripada 80,000 ujian kualiti dijalankan setahun dan lebih dari 350 ujian bagi saringan bahan berbahaya dibuat bagi setiap bahan baru.
  2. Sentiasa Berkesan - Ia terdiri daripada bahan semula jadi dan lebih dari 65 saintis untuk menjalankan kajian.
  3. Sentiasa Mesra Alam - Shaklee selamat untuk anda, rumah anda dan bumi. dan Shaklee adalah syararikat pertama yang memperolehi pensijilan Climate Neutral.




Monday, 10 November 2014

Assalamualaikum reader !! hehe...macam mana dengan hari anda pada hari ni? Mesti korang semua dalam keadaan sehat walafiat dan indah2 belaka. Alhamdulillah..tp kalo korang rasa sebaliknya better tukar cepat2..sebab tak baik untuk kesihatan diri tau.

oke haritu saya citer kan yang saya hadiri satu bengkel nutrisi shaklee? Banyak yang saya dapat..alhamdulillah. Kalau nak di ceritakan secara kesimpulan kita sangan memerlukan makanan makanan tambahan..terutama kita2 yang tinggal kat tengah bandar ni.

Mengikut kajian :

- 1 daripada 3 kematian di Malaysia adalah disebabkan oleh Sakit Jantung.
- 1 daripada 7 rakyat Malaysia menghidapi barah.
- 1 daripada 7 rakyat Malaysia menghidapi Diabetic.

Mahukah kita jadi di antara kategori di atas?

Saya pernah dengar kebanyakan penyakit datang itu dari "perut" atau kata lainnya dari makanan makanan yang kita ambil. 

Kenapa juga kita perlu mengambil makanan tambahan? Sebab utamanya:

gambar hiasan
  • Pencemaran - adakah anda dah cukup yakin dengan persekitaran yang anda duduki? 
  • Makanan yang kurang berkhasiat -  cukup yakinkah anda dengan makanan yang anda ambil? Sebab kebnyakan makanan di ubah secara genetik dan kekurangan nutrient. 
  • Gaya hidup kurang sehat -  maklumlah sekarang nie semua nak mudah kalo bole makan pun nak kene hidang. Apa salahnya untuk kesihatan diri kita spend time 5 - 10 minit untuk diri sndiri bersenam. 
  • Pengambilan ubat berlebihan -  pengambilan ubat BERLEBIHAN pun ada kesan yang tak baik. Sebab dapat menggangu penyerapan nutrien2 yang kita ambil

p/s: mengambil makanan tambahan bukan bermaksud untuk panjangkan umur atau jangka hayat tapi ingin memanjangkan jangka kesihatan diri. sayangi diri anda sebagaimana anda menyangi orang2 yang anda sayang. bagaimana anda ingin menjaga orang yang anda sayang jika anda sediri tak terjaga? hehehe. oke..nanti kita sambung lain yer.

Sunday, 9 November 2014

Assalamualaikum reader !! Hari nie rasa sedikit letih tp tak bermakna saya nk postpone untk create blog oke..ini 1st update dalam blog saya..sebenarnya dah pernah ada blog sebelum nie. Tetapi disebabkan waktu tu time study dan dah terlalu lama smpai terlupa segala. Hehe.

Bermulanya kelas.. yeah!!

Oke, tanpa berlengah..saya nak citer..semalam 9hb november 2014. Saya dan kawan2 saya mengahadiri program Bengkel Nutrisi Shaklee di The Pinnacle kat sunway. Wow !! Ohsem sangat kot. Bukan setakat ilmu baru..kawan baru pun dapat !!

Me and Them

Alhamdulillah program pun berjalan dengan lancar dan jayanya. Waktu pagi kami di hidangkan dengan mnuman ESP dan Performance drink. Walaupum hanya ESP dan Performance drink sgt ckup untuk mngantikan makan berat yang selalu saya ambil waktu sarapan.
Waktu lunch plak..makan nasi arab uolss..! *tanjat gurgirl. 1st time rasanya..attend bengkel..dia sediakan makanan arab untuk lunch. Hehehe
Bengkel kami selesai dlm jam 4.00pm. Lepas tu kami diberikan sijil penghargaan.
Setakat nie dulu cerita yang saya bole kongsi..saya kene pergi dlu. Nanti kita sambung balik oke.

My Sijil

Google+ Badge

Contact us

Name

Email *

Message *